Bir güneş enerjisi sistemi kurmak, geleneksel enerji kaynaklarına olan bağımlılığınızı azaltmanın ve elektrik faturalarınızdan tasarruf etmenin harika bir yolu olabilir. Bir güneş enerjisi sistemi kurmak için bazı genel adımlar şunlardır:
Enerji ihtiyaçlarınızı değerlendirin: İlk adım, geçmiş enerji faturalarınızı gözden geçirerek ve aylık ortalama enerji tüketiminizi belirleyerek enerji ihtiyaçlarınızı belirlemektir.
Bir güneş paneli sistemi seçin: Enerji ihtiyaçlarınıza, bütçenize ve ev veya iş gereksinimlerinize uygun bir güneş paneli sistemi seçin. Bu kararı vermenize yardımcı olması için Yotta Mühendislik firmasına danışabilirsiniz.
Gerekli izinleri alın: Yaşadığınız yere bağlı olarak, bir güneş enerjisi sistemi kurmadan önce yerel hükümetten veya elektrik dağıtım şirketinden izin almanız gerekebilir. Montajcınız bu süreçte ilerlemenize yardımcı olabilir.
Güneş panellerini kurun: Gerekli izinleri aldıktan sonra, güneş enerjisi tesisatçınız güneş panellerini çatınıza veya zemine monte bir sisteme kuracaktır. Ayrıca güneş panellerini evinizin elektrik sistemine bağlamak için gerekli kabloları ve invertörler gibi diğer bileşenleri kuracaklar.
Şebekeye bağlanın: Şebekeye bağlı bir sistem kuruyorsanız, güneş enerjisi panellerinizyerel elektrik şebekesine bağlanacaktır, böylece fazla gücü kamu hizmeti şirketine geri satabilirsiniz.
Son denetim: Kurulum tamamlandıktan sonra, güneş enerjisi tesisatçınız, sistemin yasalara uygun olduğundan ve düzgün çalıştığından emin olmak için son bir denetim planlayacaktır.
Bakım: Güneş enerjisi sisteminizin düzenli bakımı, verimli ve etkin bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Bu, panellerin temizlenmesini, herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol etmeyi ve sistemin beklenen miktarda enerji ürettiğinden emin olmayı içerebilir.
Kurulum sürecinde size rehberlik edebilecek ve güneş enerjisi sisteminiz hakkında bilinçli kararlar vermenize yardımcı olabilecek saygın bir güneş enerjisi tesisatçısı ile çalışmak önemlidir.
İki ana güneş enerjisi kurulumu türü vardır: şebekeye bağlı ve şebeke dışı. Şebekeye bağlı güneş enerjisi kurulumları elektrik şebekesine bağlanır ve sistem tarafından üretilen fazla enerji kamu hizmeti şirketine geri satılabilir. Şebekeden bağımsız güneş enerjisi kurulumları elektrik şebekesine bağlı değildir ve güneş parlamadığında kullanım için fazla enerjiyi depolamak için pil depolaması gerektirir.
Güneş panellerini kurma süreci, saha değerlendirmesi, sistem tasarımı, izin verme ve kurulum dahil olmak üzere birkaç adımı içerir. Profesyonel bir güneş enerjisi kurulum şirketi, genellikle ilk danışmadan son incelemeye kadar kurulum sürecinin tüm yönlerini ele alır.
Güneş enerjisi kurulumunun faydaları arasında daha düşük elektrik faturaları, daha düşük karbon emisyonları ve daha fazla enerji bağımsızlığı yer alır. Ek olarak, güneş enerjisinin benimsenmesi teşvik etmek için vergi kredileri ve indirimler gibi teşvikler sunmaktadır.
1- Lisanssız üretim bağlantı başvuru formu,
2- Tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin yetki belgeleri,
3- Üretim tesisinin kurulacağı yere ait; tapu ya da asgari iki yıl süreli ekinde imza sirküleri yer alan kira sözleşmesi,
4- Üretim tesisinin kamu, hazine arazisi veya orman sayılan alanlar üzerine kurulmak istenmesi halinde kullanım hakkının elde edildiğine dair belge,
5- Çatı uygulaması dışındaki başvurular için;
olmadığına dair Tarım ve Orman Bakanlığı veya söz konusu Bakanlığın il müdürlüklerinden alınacak marjinal tarım arazisi yazısı,
6- Sabit gezici olmayan abone numarası,
7- Çatı uygulamaları hariç olmak üzere eşik değerlerin üzerinde olan projeler için Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında alınacak belge,
8- Başvuru ücretinin ilgili şebeke işletmecisinin hesabına yatırıldığına dair dekont,
9- Kurulacak tesisin teknik özelliklerini gösteren Tek Hat Şeması,
10- Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan GES Teknik Değerlendirme Formu,
11- Onaylı koordinatlı aplikasyon krokisi,
12- Başvuruda bulunan tüzel kişinin, tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı pay sahibi olan gerçek veya tüzel kişilerin ortaklık yapısını ve varlığı halinde kontrol ilişkisini ortaya koyan bilgi ve belgeler,
13- Tüzel kişinin ortaklık yapısını gösterir ticaret sicil gazetesi,
14- Vergi levhası,
15- Çatı tipi başvurularda iskân belgesi,
16- Şirket ortaklarının piyasaya giriş yasağı olmadığına dair beyan formu,
17- Kurulu güç sınırına ilişkin şirket yetkilileri tarafından imzalanmış beyan formu,
18- Başvuru yapan tüzel kişiliğin doğrudan veya dolaylı ortak olduğu ve varlığı halinde bu kişilerin kontrolünde olan kişiler için tüzel kişiden alınacak kontrol beyanı hazırlanarak, dağıtım firmasına başvuru yapılır.
Başvurunun uygun bulunması halinde proje onay bedeli belirtilen hesaba yatırılarak “proje onayı” belgesi alınır. Bu süreçten sonra sahanın kurulumuna başlanır.
Onay sürecinden sonra 30 gün içinde ilgili dağıtım şirketi ile bağlantı ve sistem kullanım anlaşması imzalanır. Bağlantı anlaşmasının yapılmasından sonra tesis 24 ay içinde tamamlanır. Mücbir sebepler dışında, bu sürelerin sonunda üretim tesisinin tamamlanmaması halinde bağlantı anlaşmasına ilişkin izin belgeleri kendiliğinden hükümsüz hale gelir.